Het Jakobsgenootschap heeft in haar maandelijkse nieuwsbrief Ultreia uitgebreid aandacht besteed aan de Via Kevelaer en het verband activité pour liberté.

Bij de ontwikkeling van de Via Kevelaer heeft de Camino naar Santiago model gestaan. Kevelaer in Duitsland (in de buurt van Nijmegen) is een Pelgrimsplaats.  Al vele eeuwen pelgrimeren mensen naar deze Duitse plaats

Citaat uit de nieuwsbrief:
Enthousiast geworden door hun tocht naar Santiago de Compostela heeft een aantal Hengelose wandelaars en fietsers, onder de naam Verband Activité pour Liberté, een pelgrimstocht ontwikkeld vanuit hun dorp Hengelo (Gld) naar de bekende bedevaartplaats Kevelaer in Duitsland. Het thema van deze pelgrimage is Vrijheid, Vrede en Verdraagzaamheid; de naam is Via Kevelaer.
De Via Kevelaer, een 5-daagse tocht, kent zowel een fiets- als een wandelvariant. De afstand voor fietsers telt 350 kilometer, voor wandelaars 113 kilometer.
Oorspronkelijk zou een groep van 16 deelnemers in oktober 2020 de tocht wandelen c.q. fietsen in het kader van de viering van 75 jaar Vrijheid. Corona werd echter spelbreker, waardoor de tocht uitgesteld werd naar oktober 2021. Lees verder in de Ultreia van mei.

Kevelaer