PAD VAN TITUS

Van Nijmegen naar Kevelaer

Pad van Titus

Pad van Titus

Na de Via Kevelaer en WPF-Trail begon het weer te kriebelen en kwamen we op het lumineuze idee om met een 3-daagse wandel- en fietstocht een verbinding te maken tussen Hengelo Gld, Nijmegen en Kevelaer onder het motto: ’Dan is de cirkel rond’; een verbinding van de Via Kevelaer met de WPF-Trail. Het mooie is dat we met een verbindingsroute fietsers en lopers een rondje van twee weken kunnen bieden met zo’n 275 kilometer wandelen en/of 1000 kilometer fietsen. Onze nieuwe route hebben we ‘Pad van Titus’ genoemd, want starten bij de Gedachteniskerk van Titus Brandsma in Nijmegen en eindigend bij de Kaarsenkapel in de bedevaartplaats Kevelaer. ‘Pad van Titus’ is voor wandelaars 70 kilometer lang wat betekent 24 kilometer wandelen per dag. De fietsers zullen zo’n 85 kilometer per dag op het zadel zitten, waarmee de fietstocht op rond de 255 kilometer uit zal komen.

world peace flame Hengelo

Wat is ‘Het pad van Titus’ voor tocht?

‘Pad van Titus’ is  voor wandelaars 70 kilometer lang wat betekent 24 kilometer wandelen per dag. De fietsers zullen zo’n 85 kilometer per dag op het zadel zitten, waarmee de fietstocht op rond de 255 kilometer uit zal komen. Bijzonder aan deze pelgrimage is dat de Gedachteniskerk van Titus Brandsma in Nijmegen als startpunt, pal naast het World Peace Flame monument is gesitueerd; de eindbestemming van de WPF-Trail. Bijzonder aan deze pelgrimage is ook dat de waarden waar Titus voor stond, zo naadloos overeenkomen met de kernwaarden van het Verband Activité pour Liberté maar ook met die van de World Peace Flame. Titus was zo’n bijzonder mens, dat hij met zijn verzet en compassie voor de onderdrukten voor ons een voorbeeld en belangrijk rolmodel is.

Titus Brandsma

Titus Brandsma (geboren als Anno Sjoerd Brandsma te Oegeklooster bij Bolsward, 23 februari 1881 – Dachau, 26 juli 1942) was een Nederlandse karmelietenpater, hoogleraar en publicist uit Friesland. Als sterk maatschappelijk betrokken priester nam hij initiatieven op het gebied van de katholieke emancipatie, het katholieke onderwijs en de journalistiek. Brandsma verzette zich tegen het nazisme. In 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd hij gearresteerd door de Duitse bezetter. Hij had zich onder meer in lezingen uitgesproken tegen rassenhaat en stelde in opdracht van Johannes de Jong, aartsbisschop van Utrecht, richtlijnen op die katholieke tijdschriften voorschreven geen advertenties van de Nationaal-Socialistische Beweging te plaatsen. Hij werd gevangen gezet in Scheveningen en Kamp Amersfoort en tenslotte naar concentratiekamp Dachau gedeporteerd. Na zware mishandelingen werd hij daar vermoord. Paus Johannes Paulus II verklaarde hem in 1985 als martelaar voor het geloof zalig. Op 15 mei 2022 werd Brandsma heilig verklaard door paus Franciscus

De Route

Van  Nijmegen naar Kevelaer

De Route

Algemeen

Zowel de wandel- als de fietsroute zijn onderverdeeld in drie dag etappes en voert lopers en fietsers door een landschappelijk mooi gebied. Gekozen is om, voor zowel fietsers als lopers, zo veel als mogelijk de gebaande wegen te verlaten en de rust en ruimte te zoeken. Soms zijn het voor de lopers sluip-door-kruip-door paadjes. Wanneer het seizoen nat is zul je daar als loper met je schoeisel rekening mee moeten houden. Eerdere lopers kwalificeren het Pad van Titus als pittig, maar erg mooi.

Plein in Kevelaer voor priesterhaus
pelgrimeren op de fiets van Hengelo naar Kevelaer

Voor wie is de fietsroute bijzonder geschikt?

Wil je optimaal van het pad van Titus genieten, dan heb je naast een redelijke conditie wel een fiets met minstens vijf versnellingen nodig en is het een pré wanneer je over bredere banden (>40 mm) beschikt.

De fietsroute maakt 3 lussen van rond de 85 kilometer aan de westkant van de Maas. Het traject heeft een lengte van 255 kilometer en is onderverdeeld in drie dagtour-etappes. Dit komt neer op een gemiddelde van 85 kilometer per dag. Maar iedere deelnemer kan er natuurlijk net zo lang over doen als hij/zij wil. Waarom niet kiezen voor een 5-daagse met een gemiddelde dag afstand van een kleine 50 kilometer? Je hebt dan alle ruimte om te genieten van de natuur en bezienswaardigheden.

GPX Bestand: onderweg Pad van Titus

De routes zijn alleen als GPX bestand beschikbaar. Dit betekent dat deelnemers de routes alleen met een (voor outdoor geschikt) navigatie toestel (bijv. Garmin) kunnen volgen, dan wel met een outdoor navigatie app op de smartphone, zoals bijv. Guru, OsmAnd, of Mapout.

Nadrukkelijk wordt gevraagd om de GPX bestanden niet te delen, zodat deze exclusief blijven voor geregistreerde deelnemers. Er is veel tijd en energie gestoken in de ontwikkeling van de routes en we zouden het erg waarderen wanneer de routes die via deze website zijn aangeschaft niet worden gedeeld. Als organisatie houden wij dan zicht op het aantal deelnemers van de tocht. Wanneer je de route toch wilt delen, kunnen we dat uiteraard niet tegenhouden. We hebben de kosten voor aanschaf  laag gehouden zodat deze ons inziens geen belemmering hoeven te zijn voor fietsers en lopers om zelf de route aan te schaffen via onze website. Per slot krijg je voor het bedrag, naast het GPX bestand, nog een Activité-pour-Liberté  badge, een Pad van Titus paspoort en twee WPF-kaarsen om bij te zetten in de Gedachteniskerk van Titus Brandsma en de Kaarsen Kappel in Kevelaer. We vertrouwen op je medewerking en stellen je solidariteit op prijs. N.B: vergeet niet je smartphone app op ‘niet delen’ te zetten.

De wandelroute in kort bestek

De wandelroute is 70 kilometer lang en bestaat uit 3 etappes van gemiddeld 23 km. Het startpunt is de Gedachteniskerk van Titus Brandsma in Nijmegen (naast de Wereld Vredes Vlam (World Peace Flame).

De eerste etappe voert de wandelaars door het groen, over de hooggelegen stuwwal zuidelijk van de Waal door het heuvelachtige Rijk van Nijmegen, naar Mook op de grens tussen Gelderland en Brabant.

De tweede etappe volg je de Maas aan de oostelijke kant langs Milsbeek, Gennep naar Afferden.

De derde etappe tenslotte voert je via het prachtige Nationaal Park de Maasduinen naar Kevelaer.

overizicht route van Hengelo naar Kevelaer

De fietsroute in kort bestek

De fietsroute is 255 kilometer lang en bestaat uit 3 dagdelen. Dat wil niet zeggen dat je voor deze tocht maar 3 dagen de tijd hebt; iedere deelnemer kan de tocht naar eigen believen indelen.

De fietsroute kent 3 lussen van rond de 85 kilometer, startend in Nijmegen en eindigend in Kevelaer. Relatief is het traject Nijmegen – Kevelaer kort, maar door de lussen komt het totaal op +/- 255 kilometer.

De eerste dagtour volgt een traject door de Heiligeland Stichting naar Molenhoek. In Molenhoek steek je het Maas-Waalkanaal over op weg naar Grave. In Grave wordt de Maas overgestoken. Deze westzijde van de Maas zul je de komende 200 kilometer blijven volgen. Van Grave voert de tocht naar het plaatsje Zeeland om vervolgens tussen Mook en Groesbeek uit te komen.

De tweede etappe gaat door de Peel. Via Cuijk, Handel en Sint Antonis naar het eindpunt Afferden.

In de derde en laatste etappe steek je de Maas weer over richting Kevelaer. Deze etappe voert via Overloon naar Grubbenvorst. Hier steek je de Maas over en vervolg je je route door het prachtige Natura 200 gebied de Maasduinen op weg naar Kevelaer.

overzicht van Hengelo naar Kevelaer op de fiets

De routes uitgebreid beschreven

De wandelroute

De Wandelroute

De wandelroute is 75 kilometer lang en bestaat uit 3 etappes van gemiddeld 23 km.

  Wandeltraject    
Etappe Van Naar Aantal kilometer
   I Nijmegen Mook 20
   II Mook Afferden 25
   III Afferden Kevelaer 26

De route volgt veelal niet verharde wegen en bospaden. Houd daarmee rekening wat betreft schoeisel in natte periodes.

Etappe 1

Het startpunt van de Pad van Titus is de Gedachteniskerk van Titus Brandsma. De kerk staat pal naast mooie Nijmeegse WPF monument. De kernwaarden  Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid komen op deze markante plek bij elkaar. Achter het monument staan teksten in steen gebeiteld. Een van de teksten luidt Tussen Verzet En Overgave Baant Vrede Zich Een Weg. Een tekst van de theoloog en verzetsstrijder tegen het nazisme, Dietrich Bonhoeffer. Een tekst die past bij Titus en om die reden een plek heeft gekregen in het Pad van Titus paspoort. In de Gedachteniskerk kun je, wanneer geopend, een kaarsje branden voor Titus.

Vanaf de Gedachteniskerk loopt de route door een mooi en oud gedeelte van de keizerstad. Na enkele kilometers kijk je vanaf de hoogte neer op het stromende water van de Waal. Deze pleistocene stuwwal in de wijk Hunnerberg is in de Romeinse tijd van groot strategisch belang geweest. Er zijn dan ook veel archeologische vondsten gedaan.

Vervolgens gaat het verder naar Ubbergen en Beek. Een prachtige natuur in een heuvelachtig landschap met mooie namen als Boterberg, Ravenberg, Vossenberg en Sterrenberg. De toenmalige gemeente Beek-Ubbergen is in 2007 gekozen tot groenste gemeente van Nederland.

Halverwege deze natuurlijke etappe kun je, na de oude Kleefsebaan te zijn overgestoken, uitblazen bij hotel Holthumsche Hof. Je bevind je op landgoed Nederrijk.

Wanneer je de Zevenheuvelen weg passeert, en je gaat een paar 100 meter naar links, dan sta je voor de poort van een groot Canadees militair kerkhof.

Je vervolgt je route met een westelijke bocht om Groesbeek en komt na 20 kilometer op het eindpunt van deze etappe: herberg ’t Zwaantje tussen Mook en Groesbeek.

route via Kevelaer

Etappe II

Aan het begin van de 2e dagtour krijg je direct een paar ‘bergen’ voor je kiezen van 70 m NAP met namen als Kiekberg en Sint Jansberg. Na deze ‘bergen’ daal je af naar de lager gelegen Maas. Je passeert een dode arm van de Maas die is omgetoverd tot een toeristische recreatieplas. Gennep is de plaats waar twee wateren samenkomen; de Maas en de Niers.  Net voor Gennep passeer je het riviertje de Niers. Je bent nu halverwege de dagtour en een mooie gelegenheid om (bij mooi weer) een terrasje te pakken in het stadje Gennep. In Gennep passeer je ook een Albert Heijn; een mogelijkheid om je voorraad aan te vullen.

Gennep kent een interessante historie. Meer hierover kun je vinden via deze link https://nl.wikipedia.org/wiki/Gennep_

Na Gennep kom je in de Heijense bossen. Na de oversteek van de A77 duik je Natura 2000 nationaal park De Maasduinen in. Nationaal Park De Maasduinen is uniek doordat de langste rivierduinengordel van Nederland zich in het gebied bevindt. Deze zijn ontstaan door een samenspel van water, wind en mens door de eeuwen heen. Hierdoor is een prachtig natuurgebied ontstaan.

Water heeft een grote rol gespeeld bij het ontstaan van het gebied van Nationaal Park De Maasduinen. Vroeger stroomde er de Rijn en was de Maas daar een zijtak van. Er zijn nog steeds sporen te vinden van de Rijnloop, zoals banken van Rijngrind die in de bodem verborgen liggen. In de laatste ijstijd, zo’n 21.000 jaar geleden, kreeg de wind vrij spel. Deze ijstijd was extreem droog en koud. Een groot deel van het landschap was bedekt met een laag dekzand. De krachtige westenwind nam zand mee en zette het af op de oostelijke oevers van de Maas. Hierdoor ontstonden de zandruggen en in een boog liggende duinen, paraboolduinen genoemd.

Met een bocht ga je om Afferden om na 25 kilometer aan te komen op het eindpunt van deze etappe; B&B Angelbeeck

Via Kevelaer- Hoch Elten

Etappe III

De komende etappe ben je onderdeel van het prachtige natuurreservaat de Maasduinen. Bos, heide en bosmeren wisselen elkaar af en je hebt hier niet het idee dat je met 17,5 miljoen mensen op een kluitje woont.

De route van etappe III loopt van Afferden naar Kevelaer. Het ia allemaal natuur wat de klok slaat. Via het Eendenmeer kom je bij het Reindersmeer. Het Reindersmeer staat in open verbinding met de Maas. In het verbindingskanaal is een sluis gebouwd met een horeca onderneming. Een mooie plek, halverwege de dagetappe, om je energievoorraad aan te vullen. Wandelen maakt hongerig en zeker wanneer je door het zand van de Maasduinen moet ploegen.

Na de sluis vervolg je je weg en steek je het Reindersmeer over met een handbediende pont. Vervolgens gaat het pal oost en passeer je de Nederlands-Duitse grens. Aan je rechterhand trej je een zandafgraving en aan je linkerhand een reeks mysterieuze gebouwen achter een hek. Het maakt nieuwsgierig. Deze gebouwen horen bij vliegveld Weeze. De gebouwen die je ziet zijn voormalig militaire onderkomens.

Vanaf 1954 was het een Brits militair vliegveld, bekend onder de naam RAF Laarbruch. Vanaf 1993 werd het Britse RAF-personeel langzamerhand van het vliegveld weggehaald. In 1999 vertrok de Britse luchtmacht definitief. In 2001 werd het vliegveld inclusief omliggende grond gekocht door een groep Nederlandse investeerders. In 2002 werd het vliegveld klaar gemaakt voor de publieke luchtvaart door de bouw van een terminal en het herinrichten van de verkeerstoren. In mei 2003 werd het vliegveld onder de naam Flughafen Niederrhein opnieuw in gebruik genomen.

Na het dorpje Wemb is het nog een paar kilometer voor je in de straten van Kevelaer komt. In de verte zie je de spits van de Mariabasiliek en met een beetje geluk tref je een processie. Tenslotte kom je in het centrum bij de Gnadenkapelle. Hier vind je de gravure van O.L.V van Luxemburg, de Troosteres der bedroefden. Naast de Gnadenkapelle staat de Kerzenkapelle. Hier kun je je WPF kaarsje branden. Ook is dat mogelijk in de Mariabasiliek.

Bewonder ook alle door pelgrims meegebrachte souvenirs in de Kerzenkapelle. Verwonder je en wie weet, hangt er binnen niet al te lange tijd een soevenir van Activité pour Liberté uit het Gelderse Hengelo als symbool van de Via Kevelaer…………..

Kevelaer
pelgrimeren op de fiets
pelgrimeren op de fiets

De Fietsroute

De fietsroute

De fietsroute is 350 kilometer lang en telt, net als de wandelroute, 5 dagtouren met een gemiddelde dagtour-afstand van 70 kilometer. De fietsroute passeert een aantal mooie steden en kent bijzondere bezienswaardigheden die het bezoeken zeker waard zijn. Wanneer je daar tijd voor vrij wilt maken, dan lukt het niet om het traject in 5 dagen af te leggen. Je zult je dagtouren dan moeten inkorten en extra tijd moeten plannen voor je tocht.

Voor wie is de route bijzonder geschikt?

  • Voor fietsers die van natuur en rust houden. Daarvoor moet je soms wel van de gebaande wegen.
  • Voor fietsers die ‘het onderweg zijn’ belangrijker vinden dan zo snel mogelijk op de eindbestemming aankomen.
  • Voor fietsers die niet opzien tegen af en toe een klimmetje

Voel je je aangesproken, lees dan wat je te wachten staat.

Fietstraject
Etappe Van Naar Aantal km.
I Nijmegen Mook 84
II Mook Afferden 87
III Afferden Kevelaer 85

Etappe I

content volgt.

Etappe II

content volgt

Abdij van Slangenburg

Etappe III

content volgt

Stempelplaatsen

De weg is het doel

Stempelplaatsen

in ontwikkeling

Overnachtingsadressen

Plaats Naam Adres Bereikbaarheid
Mook Herberg-restaurant ’t Zwaantje Groesbeekseweg 106 6585 Mook www.t-zwaantje.nl
Afferden B&B Angelbeeck Familie Smink Gening 35 Afferden https://angelbeeck.nl/
Kevelaer Priesterhaus Kapellenplatz 35 47623 Kevelaer https://www.wallfahrt-kevelaer.de/priesterhaus/

Tips

Voor een goede voorbereiding

Tips

Voor wandelaars

Voor wandelaars

Onderstaande paklijst is meer als richtinggevend bedoeld. Paklijst Rugzak

  • Paspoort/IDkaart
  • Pelgrimpaspoort
  • Mondkapjes
  • Telefoon met navigatieapp
  • Opladers(s) en kabels
  • Powerbank; navigeren met een smartphone vreet energie! en een powerbank is een must.
  • Portemonnee met bankpas en contant geld

Kleding in laagjes

  • 2 shirts (kort lang)
  • 1 shirt lange mouw
  • 2 trui(tjes) of blouses
  • vest(fleece)
  • 2 broeken (eventueel dunne als reserve)
  • Jack
  • Poncho of regenpak (als vooruitzichten redelijk zijn kan ook paar dunne pocho’s bij de Hema of Action)
  • ondergoed(3x)
  • 3 paar sokken
  • Lichte schoenen voor ‘s- avonds (bijv Crocs of badslippers)
  • Soms moet je door hoog gras. Zeker wanneer het regent zijn gamaschen ideaal
  • toilletspullen en ehbo(compeet,magnesium …. )

Voor onderweg 

  • Flessen water (1fles water en thermoskan met heet water is ook een optie) en beker
  • Thermoskan (0.4 lt.) met thee/koffiesticks
  • Papierenzakdoekjes of toilletpapier
  • Dun handdoekje, spork, zakmes, nootjes, mueslirepen
  • Handig is een waterdicht isolatiematje waar je onderweg op kunt zitten. Banken zijn soms schaars.

Eigen risico en eigen verantwoordelijkheid

Gebruiksvoorwaarden: zoals bij elke route die op activite-pour-liberte.nl wordt gepubliceerd, doet je dat op eigen risico als je ervoor kiest om deze route te wandelen of te fietsen. De informatie die wordt gepubliceerd, is alleen bedoeld als hulpmiddel bij het plannen en te gebruiken als inspiratiebron. De initiatiefnemers van activite-pour-liberte.nl zijn op geen enkele manier aansprakelijk voor persoonlijk of aan anderen toegebracht letsel, schade aan persoonlijke eigendommen of dat van anderen of enige ander ongerief dat wandelaars en fietsers overkomt bij het gebruik van een van de routes van activite-pour-liberte.nl

Parkeren / Openbaar vervoer

Parkeren en Openbaar Vervoer

Hengelo Gld

Nijmegen is onderdeel van een uitstekend openbaar vervoernetwerk. Info over parkeren en bereikbaarheid in de volgende bijlage.

Aanmelden

Contact en informatie

Aanmelden

Wanneer je de route wilt lopen dan wel fietsen, stuur dan een mail naar het secretariaat van het verband Activite-Pour-Liberte Info@activite-pour-liberte.nl

  1. Geef aan of je gaat lopen dan wel fietsen en wanneer je van plan bent om te starten;
  2. Je naam en adres;
  3. Maak per deelnemer  € 10.-  over op NL47TRIO 0198 1303 25 t.n.v  A.J.G. Brinke en vermeld: aanmelding lopen/fietsen WPF-trail  xx (aantal) deelnemers
  4. Nadat het bedrag op de rekening is bijgeschreven, wordt per post een pakketje naar je toe gestuurd met daarin
  • Pelgrimspaspoort WPF-Trail
  • Logo om aan je fiets dan wel rugzak te knopen
  • Twee WPF waxine kaarsje om bij te zetten bij de WPF-monumenten in Oosterbeek en in de Gedachteniskerk van Titus Brandsma in Nijmegen.
  • Per mail krijg je vervolgens
    • De GPX-route toegestuurd
    • Wanneer je in het weekend of maandag vertrekt, krijg je het adres waar je je eerste stempel kunt halen.

Nadrukkelijk wordt gevraagd om de GPX bestanden niet te delen, zodat deze exclusief blijven voor geregistreerde Via Kevelaer deelnemers. Er is veel tijd en energie gestoken in de ontwikkeling van de routes en we zouden het erg waarderen wanneer de routes via deze website worden aangeschaft en dus niet worden gedeeld. Als organisatie houden wij dan ook zicht op het aantal deelnemers van de tocht. Wanneer je de route toch wilt delen, kunnen we dat uiteraard niet tegenhouden. We hebben de kosten voor aanschaf laag gehouden zodat deze ons inziens geen belemmering hoeven te zijn voor fietsers en lopers om zelf de route aan te schaffen. Per slot krijg je voor het bedrag, naast het GPX bestand, nog een Via Kevelaer batch,  een Via Kevelaer pelgrim paspoort en een Via Kevelaer kaars om bij te zetten in de Kaarsenkapel in Kevelaer. We vertrouwen op je medewerking en stellen je solidariteit op prijs. N.B: vergeet niet je smartphone app op ‘niet delen’ te zetten.

 Paspoort:  Pad van Titus

Stemplekaart Via Kevelaer
Verklaring Via Kevelaer