De start van de Via Kevelaer
Geïnspireerd door de pelgrimstochten die de initiatiefnemers zelf hadden gelopen dan wel gefietst, werd in 2019 in het kader van de viering van 75 jaar Vrijheid de Via Kevelaer ontwikkeld. Een wandel en fiets- verbindingsroute vanuit het Gelderse Hengelo naar het Duitse bedevaartsoord Kevelaer met als thema Vrijheid, Vrede en Verdraagzaamheid; een thema dat naadloos aansloot bij de viering van 75 jaar Vrijheid.
De route naar Kevelaer start bij de World Peace Flame, de Wereld Vredes Vlam, in Hengelo Gld. Een mooiere startlocatie is in het kader van het thema Vrijheid, Vrede en Verdraagzaamheid niet denkbaar.
Een bijzonder aspect is dat de route door een gebied voert waar in WOII hevig is gevochten en waarbij je als fietser en loper langs plaatsen komt waar duizenden, vaak jonge slachtoffers van oorlogsgeweld, hun laatste rustplaats hebben gevonden. Het maakt je bewust hoe bijzonder en daarmee niet vanzelfsprekend Vrede en Vrijheid is.


De Route
Algemeen
Zowel de wandel- als de fietsroute zijn onderverdeeld in vijf dag-etappes en voert lopers en fietsers door een landschappelijk mooi gebied. Gekozen is om, voor zowel fietsers als lopers, zo veel als mogelijk de gebaande wegen te verlaten en de rust en ruimte op te zoeken. Soms zijn het voor de lopers sluip-door-kruip-door paadjes. Wanneer het seizoen nat is zul je daar als loper met je schoeisel rekening mee moeten houden. Verder is het raadzaam om de beschrijving per etappe te lezen. Naast toeristische informatie worden ook alternatieven voor een bepaalde route en stempel locatie vermeld (zoals in Kleve).
Om een overnachtingsadres te vinden is er voor zowel wandelaars als fietsers een inventarisatie gemaakt van adressen per etappe en te vinden onder Overnachtingsadressen.


De fietsroute
Voor wie is de route bijzonder geschikt?
- Voor fietsers die van natuur en rust houden. Daarvoor moet je soms wel van de gebaande wegen.
- Voor fietsers die ‘het onderweg zijn’ belangrijker vinden dan zo snel mogelijk op de eindbestemming aankomen.
- Voor fietsers die niet opzien tegen af en toe een klimmetje.
Wil je optimaal van deze mooie tocht genieten, dan heb je naast een redelijke conditie wel een fiets met minstens vijf versnellingen nodig en is het een pré wanneer je over wat bredere banden (>40 mm) beschikt.
De fietsroute heeft een lengte van 350 kilometer en is onderverdeeld in vijf dagtour-etappes. Dit komt neer op een gemiddelde van 70 kilometer per dag. Maar iedere deelnemer kan er natuurlijk net zo lang over doen als hij/zij wil. Waarom niet kiezen voor een 10-daagse met een gemiddelde dagafstand van 35 kilometer? Je hebt dan alle ruimte om te genieten van de natuur en bezienswaardigheden.
GPX Bestand: onderweg via Kevelaer
De routes zijn alleen als GPX bestand beschikbaar. Dit betekent dat deelnemers de routes alleen met een (voor outdoor geschikt) navigatie toestel (bijv. Garmin) kunnen volgen, dan wel met een outdoor navigatie app op de smartphone, zoals bijv. GURU of OsmAnd, of Mapout. (Zelf zijn we niet zo gecharmeerd van Komoot. In de software van Komoot zitten nogal wat bugs wanneer je de route naar Kevelaer volgt.)
Nadrukkelijk wordt gevraagd om de GPX bestanden niet te delen, zodat deze exclusief blijven voor geregistreerde Via Kevelaer deelnemers. Er is veel tijd en energie gestoken in de ontwikkeling van de routes en we zouden het erg waarderen wanneer de routes die via deze website zijn aangeschaft niet worden gedeeld. Als organisatie houden wij dan zicht op het aantal deelnemers van de tocht. Wanneer je de route toch wilt delen, kunnen we dat uiteraard niet tegenhouden. We hebben de kosten voor aanschaf (10 euro) laag gehouden zodat deze ons inziens geen belemmering hoeven te zijn voor fietsers en lopers om zelf de route aan te schaffen via onze website. Per slot krijg je voor het bedrag, naast het GPX bestand, nog een Via Kevelaer batch, een Via Kevelaer pelgrim paspoort en een Via Kevelaer kaars om bij te zetten in de Kaarsenkapel in Kevelaer. We vertrouwen op je medewerking en stellen je solidariteit op prijs. N.B: vergeet niet je smartphone app op ‘niet delen’ te zetten.
Afstanden
De wandelroute telt 114 kilometer en de fietsroute 350 kilometer.
Voor de wandelroute geldt: het eind van elke etappe is ook de stempellocatie.
De gemiddelde etappeafstand is 23 kilometer.
Voor de fietsroute ligt dit anders: De fietsroute is 350 kilometer lang en bestaat uit 5 dagtouren. Het eind van elke dagtour is niet automatisch de stempellocatie.
De gemiddelde dagtour-afstand is 70 kilometer
De wandelroute in kort bestek
De wandelroute is 113 kilometer lang en bestaat uit 5 etappes van gemiddeld 23 km. Het startpunt is de Wereld Vredes Vlam (World Peace Flame) bij de Remigiuskerk in Hengelo Gld, gemeente Bronckhorst. De eerste etappe voert door een bosrijke en landschappelijk erg mooie gebied naar de Benedictijner abdij in de Slangenburg. De tweede etappe voert de wandelaars eerst door het vlakke stroomgebied van de Rijn. Daarna wordt er geklommen; via het hoog gelegen en bosrijke Montferland komen de wandelaars via Hoch Elten, met haar prachtige vergezichten over het Rheinland, aan in het Duitse Elten. De derde etappe voert van Elten naar Kleve. Onderweg wordt de Rijn bij Pannerden overgestoken en is de Rijn een tijdelijke metgezel. Van Kleve gaat het door de donkere bossen van het Reichswald en langs het mooie riviertje de Niers naar Gogh. Een gebied waar in WO II hevig is gevochten.
De laatste etappe voert de wandelaars via Weeze en het riviertje de Niers naar het einddoel, het genadebeeld, dat in Latijn bekendstaat als de Consolatrix Afflictorum, ofwel de ‘Troosteres der Bedroefden’, in de Genadekapel in Kevelaer.
Onderweg passeren de wandelaars op hun weg naar Kevelaer zowel een Duits oorlogskerkhof als een oorlogskerhof waar geallieerde militairen liggen begraven. Indrukwekkend in het besef wat vrede en vrijheid waard is.
De fietsroute in kort bestek
De fietsroute is 350 kilometer lang en bestaat uit 5 dagtouren. Dat wil niet zeggen dat je voor deze tocht maar 5 dagen de tijd hebt; iedere deelnemer kan de tocht naar eigen believen indelen. De fietsroute kent een aantal bijzondere bezienswaardigheden die het bezoeken zeker waard zijn. Wanneer je daar tijd voor vrij wilt maken, dan lukt het zeker niet om het traject in 5 dagen af te leggen. Je zult je dagtouren dan moeten inkorten en extra tijd moeten plannen voor je tocht.
De eindbestemming van de eerste twee dagtouren wijkt af van de stempellocatie. Dit betekent dat het eind van een dagtour niet automatisch de stempellocatie is.
De eerste dagtour toont het mooiste wat de Achterhoek te bieden heeft. De start is bij de World Peace Flame naast de Remigiuskerk in Hengelo Gld en voert de fietser door de prachtige Achterhoek met haar mooie kastelen.
De tweede dagtour voert de fietsers via het stroomgebied van de Rijn naar ‘s-Heerenberg.
De derde etappe is de koninginnenrit. Na ’s-Heerenberg klimt het over het Montferland en steek je bij Pannerden de Rijn over op weg naar Nijmegen. De route langs de Waal is vlak, maar na Nijmegen wordt het klimmen op weg naar Kleve. Van Kleve gaat de vierde etappe door het Reichswald en de Maasduinen naar Gogh. De laatste etappe tenslotte voert je van Gogh, via Xanten naar het eindpunt van de tocht, het genadebeeld in Kevelaer, dat in Latijn bekendstaat als de Consolatrix Afflictorum, ofwel de ‘Troosteres der Bedroefden’.
De routes uitgebreid beschreven
De wandelroute
De wandelroute is 113 kilometer lang en bestaat uit 5 etappes van gemiddeld 23 km.
Wandeltraject | |||
Etappe | Van | Naar stempellocatie | Aantal kilometer |
I | Hengelo Gld | Abdij Slangenburg | 23 |
II | Abdij Slangenburg | Elten | 23 |
III | Elten | Jeugdherberg Kleve | 27 |
IV | Kleve | Gogh | 21 |
V | Gogh | Kevelaer Priesterhaus | 20 |
De route volgt veelal niet verharde wegen en bospaden. Houd daarmee rekening wat betreft schoeisel in natte periodes. De eindbestemming van elke etappe is ook de stempelplaats.
Zorg er voor dat je voor met name etappe 1 en etappe 2 voldoende voeding bij je hebt. De bevoorradingsmogelijkheden zijn summier en wanneer je pecht hebt, zijn deze gesloten!
Etappe 1
Het startpunt is de Wereld Vredes Vlam (World Peace Flame) bij de Remigius kerk in Hengelo Gld, gemeente Bronckhorst. De eerste etappe voert door het bosrijke en landschappelijk erg mooie gebied van de Achterhoek naar de Benedictijner Sint Wilibrords abdij in de Slangenburg.
Al na vier kilometer bereiken de wandelaars de bossen van ‘het Klooster’, zoals dit deel in de volksmond heet. In vroeger tijd stond hier een boerderij die toebehoorde aan het voormalige klooster Sion in Doetinchem. Van het Klooster loop je via landgoed ’t Zand naar Wolfersveen.
De naam Wolfersveen doet denken aan wolven, die inderdaad, tot waarschijnlijk begin 1900, deze woeste streek onveilig maakten. Toch kan daar de naam Wolfersveen niet van herleid worden. De naam is zelf dubbel verwarrend, want ook de toevoeging ‘veen’ kan niet herleid worden.
Wolfersveen is geen echt veengebied, ondanks het voorkomen van enig moerasveen. De naam komt van Woltmark of Woltveen, waarbij ‘wolt’ staat voor laaggelegen bos. Heel vroeger werd dit gebied ook wel aangeduid met Heerenveen of Koningsveen, en door botanische veranderingen als Heerenheide.
Na het Wolfersveen beloop je stukken van het Boelekeerlspad. In deze omgeving hielden ouders vroeger hun kinderen bij de waterkant weg door te waarschuwen voor de ‘boelekeerl’. De eindbestemming van de eerste etappe is de Benedictijner abdij Sint Wilibrords waar gestempeld kan worden. In de kapel worden diensten gehouden die vrij toegankelijk zijn.
06:15 Lezingendienst (Metten)
07:30 Morgengebed (Lauden)
09:30 Eucharistieviering
12:15 Middaggebed (Sext/Noon)
17:00 Avondgebed (Vespers)
20:30 Dagsluiting (Completen)
Op het tijdstip van schrijven is het alleen mogelijk om als groep op de abdij te overnachten. Individuele mannelijke fietsers en lopers kunnen er wel terecht. Bespreek wel ruim van tevoren!
Etappe II
De tweede etappe voert de wandelaars van de abdij in Slangenburg naar het Duitse plaatsje Elten. De ervaring leert dat wandelaars de tweede etappe als het zwaarst ervaren.
Een paar kilometer na de abdij in de Slangenburg steek je de Bielheimerbeek over. In 1689 werd aan de Bielheimerbeek de eerste ijzergieterij van Nederland opgericht. Het is bij de plek waar in de twaalfde eeuw het klooster Bethlehem lag. Nu vinden we daar café het Onland.
Je komt vervolgens in het vlakke stroomgebied van de Rijn. Niet het meest aantrekkelijke decor en in natte jaargetijden kan het behoorlijk zompig zijn langs de sloten. Na het vlakke stuk kom je in het bosrijke en hoger gelegen Montferland.
Het was ridder Constantinus, die aan het begin van de 12e eeuw terugkeerde van de kruistochten waarin hij had meegevochten in het leger van Boudewijn van Bouillon. Door zijn invloedrijke schoonvader kreeg hij de verantwoording over het gebied tussen Zutphen en Kleef. Tijdens zijn zoektocht naar een geschikte woning kwam hij bij de ruïnes van de burcht Upladen op de Motte in het Berghse bos. Hij bouwde op de ruïnes van deze burcht een vierkante donjon (woontoren) en noemde deze ‘Montferrand’. Dit uit eerbetoon aan de eerste oproep van paus Urbanus II die in 1095 in de kerk ‘Montferrand’ bij de plaats Claire-Montferrand in Frankrijk opriep tot een kruistocht tegen de moslims.

Na de afdaling van het Montferland klim je naar het hooggelegen Hoch-Elten. Na de oorlog heeft Elten een aantal jaren aan Nederland toebehoord als compensatie voor geleden schade. In Hoch Elten heb je achter de kerk prachtige vergezichten over een deel van Noordrijn-Westfalen. Zo zie je bijvoorbeeld de brug over de Rijn bij Emmerich. Neem rustig de tijd. Er staan banken om van het uitzicht te genieten. Wanneer je de kerk van Hoch-Elten bent gepasseerd, kom je langs de Drussusbrunnen. De waterspiegel bevindt zich op 56,5 meter diepte op een constant niveau. Dit betekent dat de inhoud van een emmer water er precies acht seconden over doet om van de top van de put het wateroppervlak beneden te bereiken. Het water is afkomstig uit wateraderen in de Eltenberg gelegen.
Tenslotte daal je af naar het gezellige plaatsje Elten en zit je wandeldag er op.
Etappe III
Van Elten gaat de derde etappe naar Kleve. Onderweg wordt de Rijn bij Pannerden naar Millingen overgestoken met een voetveer. De vaartijden zijn in de winter, het vroege voorjaar en het najaar om de twee uur. Kijk daarom tevoren goed naar de vaartijden en stem je vertrektijd vanuit Elten daarop af! Twee uur wachten in de regen is geen lolletje. Oh ja, vergeet niet om kleingeld mee te nemen. Na het veer is de Rijn een tijdelijke metgezel. Dit deel van de route langs de Rijn is de oude pelgrimsweg van Emmerich via Köln naar Bonn. De route loopt onderlangs de dijk. Wanneer het erg warm is, is het lopen op de dijk een aanrader, zodat je wat frisse wind vangt.
- Wanneer je in de Jeugdherberg Kleve overnacht, blijf je gewoon de Via Kevelaer volgen via het aangelegde Tierpark, òf je kiest direct na het dorp Rindern (een dorpje voor Kleve) voor de alternatieve route Künstler der Steine door het bos. Meer info te vinden op Stempelplaatsen
– In de route via het Tierpark, prachtig aangelegd trouwens, zitten steile klimmen. Eenmaal boven bij het Denkmal 1870 – 1871 heb je een werkelijk prachtig uitzicht op Hoch Elten.
– De westelijke natuurroute Künstler der Steine is een kilometer langer en voert door het woud en kent ook een klim. Onderweg zul je je verbazen over het stenen paradijs van ‘Der Künstler der Steine’
- Wanneer je niet in de jeugdherberg overnacht, maar in de stad Kleve, vervolg je gewoon de Via Kevelaer en vanaf de Sternberg (een hoogte van 85 meter/zie waypoint) neem je de Route Pfarrburo Kapitelstrasse 14 vv. Bij het Pfarrburo kun je stempelen. Meer info te vinden op Stempelplaatsen

Etappe IV
De voorlaatste etappe leidt Van Kleve door de donkere bossen van het Reichswald en langs het mooie riviertje de Niers naar het stadje Gogh.
Het hart van het Reichswald bestaat uit het 580 ha grote natuurgebied Geldenberg met daarin twee natuurreservaten van samen 49 ha. Het Reichswald maakt deel uit van de Nederrijnse Heuvelrug. In februari en maart 1945 vond in het bos een belangrijk gedeelte van Operatie Veritable plaats. Door de grote verliezen die daarbij plaatsvonden, is in het bos het Reichswald Forest War Cemetery opgericht. Deze militaire begraafplaats is de grootste van alle commonwealth begraafplaatsen in Duitsland en passeer je op je weg naar Gogh. Het trieste resultaat van een oorlog wordt voelbaar bij het zien van al die kruisen van het merendeel jonge jongens. Indrukwekkend in het besef wat vrede en vrijheid waard is.
In Gogh kun je om te stempelen tijdens de openingstijden terecht bij het Pfarr- und Wahlfahrtsbureau St. Arnold Janssen. Meer info te vinden op Stempelplaatsen.
Etappe V
De laatste etappe tenslotte vervolg je vanuit Gogh de route langs de Niers. De Niers, een 114 kilometer lange rivier, ontspringt in Erkelenz dat ligt in de driehoek Köln – Düsseldorf – Mönchengladbach en mond bij Gennep uit in de Maas. De tot 500 meter brede bedding, waardoorheen de Niers vandaag de dag stroomt, is door de Rijn en het landijs gevormd. Ongeveer 200.000 jaar geleden, tijdens de voorlaatste IJstijd werd de Rijn door de gletsjers naar het westen gedrongen. Men kan vandaag de dag aan de tot 2 meter hoge terrasranden van de Niers-uiterwaarden het toentertijd ontstane oerstroomdal herkennen.
In de buurt van Weeze voert het traject over een Duits militaire begraafplaats. In tegenstelling tot de begraafplaats van de gesneuvelde commonwealth militairen, is de uitvoering van deze begraafplaats erg sober, maar zeker niet minder indrukwekkend.
De Niers vervolgend bereik je na een kilometer of tien je eindpunt, het genadebeeld, dat in Latijn bekendstaat als de Consolatrix Afflictorum, ofwel de ‘Troosteres der Bedroefden’, in de Genadekapel in Kevelaer.

De fietsroute
De fietsroute is 350 kilometer lang en telt, net als de wandelroute, 5 dagtouren met een gemiddelde dagtour-afstand van 70 kilometer. De fietsroute kent een aantal bijzondere bezienswaardigheden die het bezoeken zeker waard zijn. Wanneer je daar tijd voor vrij wilt maken, dan lukt het niet om het traject in 5 dagen af te leggen. Je zult je dagtouren dan moeten inkorten en extra tijd moeten plannen voor je tocht.
Voor wie is de route bijzonder geschikt
• Voor fietsers die van natuur en rust houden. Daarvoor moet je wel van de gebaande wegen.
• Voor fietsers die ‘het onderweg zijn’ belangrijker vinden dan zo snel mogelijk op de eindbestemming aankomen.
• Voor fietsers die het niet erg vinden om af en toe over zand en grindpaden te fietsen.
• Voor fietsers die niet opzien tegen af en toe een klimmetje
Voel je je tot de laatste aangesproken, lees dan wat je te wachten staat.
De fietsroute kent dezelfde stempellocaties als die voor de wandelaars, het eind van elke dag-tour wijkt af van van die van de wandelroute.
De totale afstand van de fietsroute is 350 kilometer.
Fietstraject | ||||
Etappe | Van | Naar | Aantal km. | Stempellocatie |
I | Hengelo Gld | Ruurlo | 64 | Slangenburg |
II | Ruurlo | ‘s-Heerenberg | 72 | Elten |
III | ’s-Heerenberg | Groesbeek | 77 | Kleve |
IV | Groesbeek | Gogh | 68 | Gogh |
V | Gogh | Kevelaer | 69 | Kevelaer |
Etappe I
Etappe I
De eerste etappe gaat het grootste deel over onverharde wegen en paden en toont je het mooiste wat de Achterhoek te bieden heeft. De start is bij de World Peace Flame naast de Remigiuskerk in Hengelo Gld en voert de fietser door de prachtige Achterhoek met haar mooie coulisselandschap naar het dorp Ruurlo. Onderweg passeer je diverse kastelen rond Vorden. De halteplaats Ruurlo is ook een van de twee vestigingsplaatsen van museum More In het museum is een collectie topstukken ondergebracht van de magisch realistisch schilder Karel Willink. Verder zijn er prachtige jurken te bewonderen van Mathilde Willink, de muze van Karel, Amsterdamse societydame en levend kunstwerk. De excentrieke en kleurrijke jurken van Mathilde zijn ontworpen door de bekende mode-ontwerpster Fong Leng. Mathilde groeide uit tot modekoningin van de stad Amsterdam. In het museum is een groot portret van Mathilde te zien, geschilderd door Karel Willink. Het museum is gevestigd in kasteel Ruurlo, net iets buiten Ruurlo en (voor kunstliefhebbers) zeker het bezoeken waard.
Etappe II
De tweede etappe voert de fietsers van Ruurlo naar ’s-Heerenberg. Het bosrijke landschap van de Achterhoek wordt ingeruild voor het kale landschap van het oude stroomgebied van de Rijn en bekend onder de naam Liemers. Onderweg passeer je de Benedictijner Sint Wilibrords abdij waar gestempeld kan worden. In de kapel worden diensten gehouden die vrij toegankelijk zijn. Wil je overnachten op de abdij, dan is dat alleen mogelijk als groep of als mannelijke bezoeker.
06.15 Lezingendienst (Metten)
07.30 Morgengebed (Lauden)
09.30 Eucharistieviering
12.15 Middaggebed (Sext/Noon)
17.00 Avondgebed (Vespers)
20.30 Dagsluiting (Completen)
Op het tijdstip van schrijven is het mogelijk om als groep op de abdij te overnachten. Individuele mannelijke fietsers en lopers kunnen er eveneens terecht. Bespreek wel ruim van tevoren!
Na de Slangenburg meandert de route langs de Oude IJssel en vervolgens door het kale gebied van de Liemers naar ‘s-Heerenberg. De Liemers is vernoemd naar de voormalige grens van het Romeinse rijk; de Limes. Die grens liep globaal langs de rivier de Rijn. De fietsers passeren Wasserburg Anholt, dat in de oorlog voor 70% is verwoest. Het slot is omgeven door prachtige tuinen en bezit een museum met de grootste, historisch-gegroeide schilderijenverzameling in privé-bezit uit Nordrhein-Westfalen (700 stuks).
Na het slot Anholt gaat het op weg naar het kasteel van ’s Heerenberg.
In ‘s-Heerenberg bevindt zich kasteel Huis Bergh, waar de heren van den Bergh zetelden. In het kasteel zijn tal van schilderijen van oude Italiaanse meesters te bezichtigen.
Etappe III
De derde etappe voert de fietsers van ’s-Heerenberg naar Kleve en mag je de Koninginnenrit noemen. Er moet geklommen worden. Eerst het Montferland, vervolgens naar Hoch Elten. Kijk in Hoch Elten even achter het kerkje en geniet van het uitzicht. Ook de Drususbron op de berg is een bezoek waard. Het venijn zit ‘m in deze etappe in de staart; de ‘oude holle weg’ bij Beek richting Groesbeek waarbij je de Heilige Landstichting doorkruist. Na Elten moet de Rijn bij Pannerden naar Millingen worden overgestoken met het voet/fietsveer. Kijk tevoren goed naar de vaartijden en stem je vertrektijd vanuit ’s-Heerenberg daarop af. Vanuit ’s-Heerenberg is het pakweg 25 kilometer naar het veer bij Pannerden. Neem de tijd, rekening houdend met de mogelijke wind in het vlakke gebied tussen Anholt en ‘s-Heerenberg en de hoogtemeters op het Montferland en Hoch Elten. In najaar en winter zijn er 2-uurs diensten en er is geen schuilmogelijkheid wanneer je (lang) moet wachten!
Vanaf Millingen volg je de dijk door de Ooijpolder naar Nijmegen en stroomt de Rijn met je mee richting Nijmegen. Je komt grote containerschepen tegen op hun weg naar het Ruhrgebied en Basel. De wind is bepalend voor je snelheid op de dijk.
Nijmegen, de oudste stad van Nederland, studentenstad en stad van Karel de Grote, kent genoeg toeristische attracties. Nijmegen was ooit de grootste Romeinse stad van Nederland. In het Museum Het Valkhof kom je er alles over te weten.

Na Nijmegen wordt het klimmen. Via Beek klim je over de ‘oude holle weg’ naar de Heilige Landstichting. Vervolgens leidt de route je naar het Vrijheidsmuseum Zeker gezien het thema van de tocht is dit de moeite waard om te bezoeken. Het laat gedetailleerd het offensief van de geallieerden zien in het gebied dat je als fietser doorkruist, n.l. dat van Kleve, het Reichswald en Gogh. Het eind van deze dagtour is de jeugdherberg van Kleve. In de jeugdherberg kun je stempelen. Wanneer je in de stad Kleve overnacht, kun je een stempel halen bij het Pfarrburo. Meer informatie kun je vinden bij Stempelplaatsen.
Etappe IV
Van Kleve gaat het naar Gogh, de vierde halteplaats.
Op deze route doorkruis je nationaal park De Maasduinen.
Na Kleve fiets je door het Reichswald en passeer je het grootste oorlogskerkhof in Duitsland van de Gemenebest. Hier liggen soldaten begraven, overwegend jongens van amper twintig jaar, die ingezet werden voor onze bevrijding. Na het Reichswald fiets je vervolgens door het prachtige nationaal park de Maasduinen. Je passeert daarbij regelmatig de Duits/Nederlandse grens om uiteindelijk in Gogh aan te komen.
Eerst fiets je oostwaarts door het Reichswald. Het hart van het Reichswald bestaat uit het 580 ha grote natuurgebied Geldenberg met daarin twee natuurreservaten van samen 49 ha. Het Reichswald maakt deel uit van de Nederrijnse Heuvelrug. In februari en maart 1945 vond in het bos een belangrijk gedeelte van Operatie Veritable plaats. Door de grote verliezen die daarbij plaatsvonden, is in het bos, na de plaats Kleve, het Reichswald Forest War Cemetery opgericht. Deze militaire begraafplaats is de grootste van alle commonwealth begraafplaatsen in Duitsland en passeer je op je weg naar Gogh. Het trieste resultaat van een oorlog wordt voelbaar bij het zien van al die kruisen van het merendeel jonge jongens. Indrukwekkend in het besef wat vrede en vrijheid waard is.
Water heeft een grote rol gespeeld bij het ontstaan van het gebied van Nationaal Park De Maasduinen. Vroeger stroomde er de Rijn en was de Maas daar een zijtak van. In de laatste ijstijd, zo’n 21.000 jaar geleden, kreeg de wind vrij spel. Deze ijstijd was extreem droog en koud. Een groot deel van het landschap was bedekt met een laag dekzand. De krachtige westenwind nam zand mee en zette het af op de oostelijke oevers van de Maas. Hierdoor ontstonden de zandruggen en in een boog liggende duinen, paraboolduinen genoemd.
Voor de liefhebbers van de Maasduinen is er een extra lus van 16 kilometer in het traject opgenomen. Dit betekent nog langer genieten van de schoonheid van dit mooie gebied. In Gogh kun je stempelen bij het Pfarr- und Wahlfahrtsbureau St. Arnold Janssen. Meer info kun je vinden bij Stempelplaatsen.
Etappe V
De laatste etappe voert je van Gogh naar Kevelaer.
Eerst fiets je zuidwaarts en passeer je een Duits oorlogskerkhof. In tegenstelling tot de begraafplaats van de gesneuvelde commonwealth militairen bij Kleve, is de uitvoering van deze begraafplaats erg sober, maar zeker niet minder indrukwekkend.
Je fietst nu weer richting het oosten en komt bij de oud Romeinse nederzetting Xanten dat zeker een bezoek waard is. Het stadje Xanten biedt alle mogelijkheden om even op adem te komen. Voordat je in Xanten komt, passeer je een monumentaal Franciscaner klooster in Mörmter. Naast het klooster is een Camino café (Cafe Esperança/2 dgn. p/w geopend) voor pelgrims op hun weg naar Santiago. Het is mogelijk in het klooster te overnachten. Het klooster heeft een mooi kapelletje en achter het klooster, heel bijzonder, een kleine begraafplaats waar geestelijken liggen begraven, maar ook Duitse soldaten uit WOII. In de oorlog deed het klooster dienst als hospitaal. Niet alle soldaten overleefden hun verwondingen. De gestorvenen werden bijgezet op de klooster begraafplaats.
Op weg naar Xanten rond je een grote grindafgraving. Voor het delven van grind werden in de jaren zeventig heel wat vissershuisjes opgeofferd. Tegenwoordig is het een groot recratiegebied.
Na Xanten is het nog een kilometer of twintig, deels langs de Niers, tot Kevelaer. Na alle gezwoeg kom je bij het het eindpunt van de tocht, het genadebeeld, dat in Latijn bekendstaat als de Consolatrix Afflictorum, ofwel de ‘Troosteres der Bedroefden’, in de Genadekapel in Kevelaer.
Stempelplaatsen
Overnachtingsadressen
Het verband activite-pour-liberte heeft per route een overzicht gemaakt van de overnachtingsadressen. Daarbij is een verschil gemaakt tussen de fiets- en de wandelroutes.
Tips
Voor wandelaars
- Op een aantal etappes kom je weinig mogelijkheden tegen om voeding in te slaan dan wel horecagelegenheden. Maak daarom een lunchpakket. In Etappe 3 is in Braamt een winkeltje dat gerund wordt door buurtbewoners. Verder kom je op deze etappe niets tegen.
- Wanneer je navigeert met een smartphone, vergeet dan niet een powerbank mee te nemen. Navigeren met een smartphone vreet energie!
- Handig is een thermoskan van een halve liter voor espresso koffie sachets of thee
- Handig is een waterdicht isolatiematje waar je onderweg op kunt zitten. Banken zijn soms schaars
- Soms moet je door hoog gras. Zeker wanneer het regent zijn gamaschen ideaal
- Zorg er voor dat je de vaartijden weet van het pontje van Pannerden naar Millingen en zorg dat je op tijd komt. In voorjaar, winter en najaar vaart het pontje maar om de twee Er is bij het pontje geen mogelijkheid om beschut te zitten. Dus als je lang moet wachten, kan dat bij kou en regen behoorlijk onaangenaam zijn.
- Corona? Vergeet geen Mundmütze.
- Vergewis je van de regels die bij Corona gelden in het Bundesland Rheinland-Westfalen
- Bij ongeval: bel 112. Geef de coördinaten door. Hoe? Google maps, druk op de plaats waar je staat en houd even vast. Vervolgens verschijnen de coördinaten. Tegenwoordig: wanneer je met je smartphone belt naar 112, worden in de meeste Bundesländer bij de alarmcentrale de coördinaten gedetecteerd
Eigen risico en eigen verantwoordelijkheid
Gebruiksvoorwaarden: zoals bij elke route die op activite-pour-liberte.nl wordt gepubliceerd, doet je dat op eigen risico als je ervoor kiest om deze route te wandelen of te fietsen. De informatie die wordt gepubliceerd, is alleen bedoeld als hulpmiddel bij het plannen en te gebruiken als inspiratiebron. De initiatiefnemers van activite-pour-liberte.nl zijn op geen enkele manier aansprakelijk voor persoonlijk of aan anderen toegebracht letsel, schade aan persoonlijke eigendommen of dat van anderen of enige ander ongerief dat wandelaars en fietsers overkomt bij het gebruik van een van de routes van activite-pour-liberte.nl.
Parkeren en Openbaar Vervoer

In Hengelo Gld zijn voldoende openbare en gratis parkeermogelijkheden. Hengelo Gld is goed te bereiken m.b.v. het openbaar vervoer. Vanaf Kevelaer is het ook mogelijk om Nijmegen te bereiken met het Openbaar vervoer. Info over parkeren en bereikbaarheid in de volgende bijlage.
Aanmelden
Aanmelden
Wanneer je de route wilt lopen dan wel fietsen, stuur dan een mail naar het secretariaat van Via Kevelaer
- Geef aan of je gaat lopen dan wel fietsen en wanneer je gaat lopen/fietsen
- Vermeld naam en adres
- Maak per deelnemer € 10.- over op NL47TRIO 0198 1303 25 t.n.v A.J.G. Brinke en vermeld: aanmelding lopen/fietsen Via Kevelaer xx (aantal) deelnemers
- Nadat het bedrag op de rekening is bijgeschreven, wordt per post een pakketje naar je toe gestuurd met daarin
- Pelgrimspaspoort Via Kevelaer
- Via Kevelaer logo om aan je fiets dan wel rugzak te knopen
- Een WPF- (waxine) kaars om bij te zetten in Kevelaer
- Per mail krijg je vervolgens
- De GPX-route toegestuurd
- Wanneer je in het weekend of maandag vertrekt, krijg je het adres waar je je eerste stempel kunt halen.
Wanneer je € 15.- overmaakt (i.p.v. € 10) dan krijg je na volbrenging van de tocht de Via Kevelaer Verklaring toegestuurd. Wanneer je alle stempels verzameld hebt, maak je een foto van je paspoort en stuur je deze naar Info@activite-pour-liberte.nl of per WhatsApp naar 06 33982204 met vermelding van je naam.
Nadrukkelijk wordt gevraagd om de GPX bestanden niet te delen, zodat deze exclusief blijven voor geregistreerde Via Kevelaer deelnemers. Er is veel tijd en energie gestoken in de ontwikkeling van de routes en we zouden het erg waarderen wanneer de routes via deze website worden aangeschaft en dus niet worden gedeeld. Als organisatie houden wij dan ook zicht op het aantal deelnemers van de tocht. Wanneer je de route toch wilt delen, kunnen we dat uiteraard niet tegenhouden. We hebben de kosten voor aanschaf laag gehouden zodat deze ons inziens geen belemmering hoeven te zijn voor fietsers en lopers om zelf de route aan te schaffen. Per slot krijg je voor het bedrag, naast het GPX bestand, nog een Via Kevelaer batch, een Via Kevelaer pelgrim paspoort en een Via Kevelaer kaars om bij te zetten in de Kaarsenkapel in Kevelaer. We vertrouwen op je medewerking en stellen je solidariteit op prijs. N.B: vergeet niet je smartphone app op ‘niet delen’ te zetten.
Via Kevelaer Paspoort en Via Kevelaer Verklaring

